PRIMARIA COMUNEI BOTIZA

Judetul Maramures

PREZENTARE LOCALA

                                                    Obiceiurile si traditiile locale!
                Traditiile ocupa un loc foarte important in sufletul si in viata acestui tinut maramuresean,motiv pentru care aici se traieste intens fiecare sarbatoare fie ea laica sau religioasa ,iar portul popular este obligatoriu la sarbatorile religioase importante.Viata la tara este oranduita dupa muncile campului si dupa marile sarbatori crestine.
              La inceput de an totul e animat de sumedenia de sarbatori de Anul Nou si Boboteaza,mai ales,avand in vedere ca sarbatorile de iarna reprezinta pentru locuitorii din Maramures unele dintre cele mai importante evenimente ale anului.Acestia pastreaza cu sfintenie toate traditiile si obiceiurile specifice zonei,mostenite de la stramosi din generatie in generatie.
             Una dintre cele mai populare traditii de iarna este Viflaimul,care este totodata,si unul dintre cele mai vechi obiceiuri pastrate in vatra satului Botiza.Viflaimul reprezinta un teatru folcloric religios jucat de cete de feciori in care se prezinta momentul aparitiei magilor si al pastorilor,cei care vestesc Nasterea Domnului si conflictul cu imparatul Irod.Acest obicei tine din Ajunul Craciunului pana la ziua Sfantului Ioan Botezatorul si presupune interpretarea unor personaje precum:Fecioara Maria,Iosif, magi,Jidul sau Irod,de asemenea,un rol important in sceneta il ocupa cei patru draci in frunte cu seful lor ,Scaraotchi,care poarta talangi si masti populare,daci si mastile avand origini foarte vechi,probabil din ritualuri precrestine.
            Alte obiceiuri de iarna sunt mersul cu colinda ,in general,repertoriul include colinde specifice copiilor,grupurilor de fete si feciori precum si batranilor.Unele dintre colinde sunt de inspiratie religioasa,crestina,altele aduc in prezent rituri disparute in negura vremurilor,dar care au ramas prin mesajul profund uman. Alte puncte de atractie ale spectacolelor din timpul sarbatorilor de iarna este Ansamblu ,,RUGUTU" format exclusiv din localnici(opt perechi de dansatori si cativa solisti vocali),precum si Taraful fratilor Sicuta.
           Primavara incepe cu cinstirea primului gospodar iesit la arat,,Udatoriul" si marea sarbatoare a Pastelui,ocazie cu care reinvie obiceiuri pe care nimeni nu le ignora,ca inrositul si incondeiatul oualor,slujba de Inviere,mersul cu pasca la sfintit.
           Vara locuitorii din Botiza si-o petrecla cosit,respectand obiceiurile de Sanzaiene si Sarbatoarea Sfintei Maria,ocazie cu care se organizeaza festivalul ,,PENTRU MANDRA DIN BOTIZA",ce presupune o parada a celor mai frumoase costume populare,intreaga manifestare stand sub semnul traditiei si valorificarii autenticului de pe frumoasa Vale a Izei.
           Toamna botizenii se bucura de bogatie recoltei,participa la jocurile satului,iar pe muzica ceterasilor,flacaii tineri joaca patimas fetele,iar batranii se cinstesc cu un pahar de horinca.